Seo Terimleri

Bildiğiniz gibi hayattaki herşey birbirine bağlıdır. Örnekle açıklamak gerek görülürse internetin gelişmesi arama motorlarının tanınmış olmasına,arama motorlarının tanınmış olması da seo kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu neden sonuç ilişkisi vasıtası ile hayatımıza giren “Seo” ifadesi farklı sektörlerde hizmet veren çoğu firmanın reklam stratejilerini de değiştirmiştir.İnternet üzerinden ürün tanıtmak,ürünlerini pazarlamak vb. nedenlerle internetsitelerini optimize etmek için seo danışmanları ile anlaşmaktadırlar.

“Seo” nun çok geniş bir çalışma ortamı olduğu için kendi içinde birbirinden farklı anlamlar taşıyan kelimelerin anlamlarını bilmemiz sizlere yarar sağlayabilir.. Bu kelimelein en bilinenlerini sizlere açıklamaya çalışacağım..
Seo:  Search Engine Optimizatenon sözcüğünün baş harflerinin alınması soncu ortaya çıkan bir isimdir. Türkçedeki anlamı “Arama Motoru Optimizasyonu”dur. Türkçe anlamının baş harflerini alırsak “Amo” gibi sözcük ortaya çıkmaktadır.

Pagerank : Google sisteminin internette yayın yapan tüm sitelere verdiği şayetdir. Pagerank 1-10(Birle On ) arasındadır. Pr: Pagerank kelimesinin başharfleri alınarak ortaya çıkar. Pagerank ifadesinin kısaltılmış halidir.
Sandbox: Arama motorlarında üst sıralarda listelenmek için kalitesiz ve birden fazla backlink alınması halinde “Google” tarafında internetsitesine uygulanan bir nevi cezadır. Sandbox’a giren bir internetsitesi Google aramalarında sıralamasını kaybeder.Bunun sonucunda internetsitesinin hitleri azalır…
Backlink: Bir internetsitesinden sizin sitenize verilen linklere “Seo” dilinde verilen addır.
Google Ban: Yasadışı ve illegal yollarla Google’da üst sıralarda listelenen,içeriği yasal olmayan  sitelere Google tarafından verilen en önemli cezadır.
Adsense: Google servislerinin reklam yayınlamak isteyenler için hazırladığı bir reklam sistemi.
AdWord’s: Google sisteminin reklamverenler için hazırladığı bir sistem. Uygun maliyetlerle sitenizin hitini ve satışlarınızı(Firma) arttırabilirsiniz.
Blog: En kolay anlamıyla internet üzerinden paylaşılan internet günlüklerine verilen isimdir.Blog servislerine üye olarak yazılarınızı bedava yayınlayabilirsiniz.. En önemli blog servisleri Blogger, Blogcu, Wordpress olarak sayılabilir.
Dizinler: Websitelerinin kategorilerine göre listelendikleri servislerdir. En önemli dizinler “Dmoz” ve “Yahoo Directory” dir. Bu dizinlerde listelenen siteler seo konusu ile ilgili üstünlüklıdırlar.
Toplistler: Websitenizin bilgileri kaydettiğiniz,bir çeşit backlink sağlama tekniğidir. Son senelerde etkisini kaybetmiştir ; tercih edilen bir “Seo” tekniği değildir.
KeyWord Research: Bir internetsitesinde yapılan kelime analizine verilen isim.
Google Bot: Websitelerini ziyaret eden,indexlenmesini sağlayan Google örünceklerine verilen isim.
DeepCrawl: Diğer Google botlarına göre internetsitelerini uzun dönemlerde ziyaret eden indexlenmenizi sağlayan Google örümceklerine verilen isim.
Adsense Bot: Google’ın reklam programı Adsense reklamlarını sitelerinde yayınlayan kulanıcıları denetleyen Google örümceklerine verilen isim.
FreshBot: Bir internetsitesinin içinde bulunan tüm linkeri link Google örümceklerine verilen genel isim.
Google Bomb: İnsanoğlu varolmasından beri iyi-kötü insan vardır. İnternet varolmasından beri de iyi-kötü site vardır. Google sisteminin bu ayırımı yapmak için kullandığı sisteme verilen isim.
Google Dance: İsminden de anlaşılacağı gibi Google arama sonuçlarında bazı zamanlar karşımıza çıkan dalgalanmaları verilen isim.
Black Hat Seo: Webmasterların Google sisteminin zaaflarını değerlendirerek yaptıkları illegal tekniklerin tamamına verilen isim. Bu tekniğin kısa vaadedeişe yarayabileceğini ancak Google tarafından anlaşıldığı zaman cezalandırılıcağınızı unutmayın ve riske girmeyin….White Hat Seo: Legal Seo tekniklerinin tamamına verilen genel isim.
Scraper Site: Black Hat Seo tekniklerini uygulanması sonucu Scraper Site kavramı ortaya çıkmıştır. Black Hat Seo tekniğini kullanan sitelerin oluşturduğu sitelere verilen genel addır.
Sitemap: Site Haritası anlamına gelir.
User-agent: Robotx.txt dosyasının içinde botlar için kullanılan bölümdür.
Disallow: Arama motorlarının botlarının sitenizde gezmesini istemediğiniz sayfaları önlemek için kullanılıır. Robotx.txt dosyasına bağlı bir terimdir
Meta Taglar: Websitenizi arama motorlarının botlarına tanıtmaya yarayan kodlardır.

Bu Yazımı Paylaş Facebook +Google Twitter Digg Reddit

Bu yazı hakkında yorum yap

4 yorum

Sadece yazı ile ilgili yorumlar atınız.
Soru&Sorunlarınız için yorum kısmını değil İletişim kısmını kullanınız.

Back to top